Drepturi vs. Privilegii: Everything is amazing & nobody is happy

Posted on Posted in Storytelling

Am crescut de mica auzind vorba “Omul are dreptul la viata” si intotdeauna mi s-a parut usor exagerata.

De ce? Pentru ca de mica am fost educata ca drepturile vin intodeauna cu obligatii, iar asta inseamna ca pentru a avea dreptul la ceva, trebuie sa ai responsabilitatea de a da ceva in schimb.

 

Unul dintre personajele din stand up comedy care m-au influentat cel mai mult este Louis CK, care intr-un live cu Conan O’Brien povesteste despre cat de dificila era inainte simpla actiune de a da un telefon si cum presupunea un efort mult mai mare fata de cum se intampla astazi.

Check it out, mai jos:

 

El contureaza foarte bine o realitate urata a societatii, in care luam totul de-a gata fara sa apreciem cu adevarat oportunitatile de care ne bucuram. In fond, nici macar nu putem sa ne bucuram cu adevarat de ele, la fel cum spune si LCK: “Suntem expusi la atatea privilegii si cu toate astea suntem niste tristi si niste deprimati”.

 

Pot sa inteleg fenomenul prin care atunci cand te nasti sau traiesti mai mult timp in anumite conditii ajung sa ti se para naturale, insa problema este alta de fapt. Cred ca esenta fenomenului e data de incapacitatea noastra de a face diferenta intre drept si privilegiu.

 

Dreptul nu este ceva cu care te nasti, ci ceva dobandit prin contributia ta ca individ la societatea din care faci parte.

Vrei dreptul la un salariu lunar? Du-te si munceste! Vrei sa fii tratat cu respect de prietenii tai? Ghici ce? Trebuie sa returnezi favorul!

Privilegiul, pe de alta parte, este un avantaj extra care ti se poate da sau ti se poate lua in acelasi timp. Este de fapt o favoare, nicidecum o obligatie. 🙂 Faptul ca ai internet intr-un local este un nice to have, insa nu poti sa condamni localul respectiv pentru ca nu are o conexiune buna. Da, poti sa faci misto tu cu tine ca traim intr-o era in care internetul e mai ceva ca aerul, dar hai sa intelegem si faptul ca rata de penetrare inca nu este foarte mare in Romania, in special in zonele rurale. Cu toate astea, serviciile standard intr-un local presupun alimente, servire si un loc curat in care sa stai.

 

Diferenta consta exact in conceptul de “nice to have” vs. “must have”. 

Daca te duci la un concert in aer liber, organizat de o institutie fantoma care a chemat trupa ta preferata, nu e dreptul tau sa comentezi ca sonorizarea e proasta. Concertul este un privilegiu care ti se acorda in niste conditii corespunzatoare posibilitatilor organizatorului. In schimb, daca platesti un bilet pe concertul respectiv, automat calitatea sunetului devine un drept (care poate sau nu sa fie indeplinit).

Daca legea te obliga sa nu parchezi in anumite locuri si sa iti platesti taxele la stat la timp, este dreptul tau sa ai macar sansa sa gasesti un loc de parcare si sa nu iti iei amenda pentru ca ai incalcat o lege pe care iti e imposibil sa o respecti din cauza ca ti se incalca un drept.

 

Ca sa sumarizez povestea, dreptul e ceva pentru care muncesti, iar privilegiul este doar un drept temporar care iti poate fi retras oricand. Asa ca, daca am inceta sa ne mai comportam ca niste prunci razgaiati, poate am face loc sa ne bucuram putin de oportunitatile pe care ni le ofera era in care traim.

 

One thought on “Drepturi vs. Privilegii: Everything is amazing & nobody is happy

 1. Legat de acest paragraf

  “Daca legea te obliga sa nu parchezi in anumite locuri si sa iti platesti taxele la stat la timp, este dreptul tau sa ai macar sansa sa gasesti un loc de parcare si sa nu iti iei amenda pentru ca ai incalcat o lege pe care iti e imposibil sa o respecti din cauza ca ti se incalca un drept.”

  In primul rand taxa auto (singura care poate avea legatura cu acest subiect) este o taxa pe proprietate, la fel cum si impozitul pe un teren sau pe casa. Valoarea taxei in cele mai multe tari are legatura cu valoarea proprietatii. In cazul Romaniei se ia in calcul puterea motorului (pentru a descuraja folosirea automobilele foarte poluante ca un efect secundar). Un autoturism de 3600 cmc are o taxa de 5220 lei iar un autoturism de 1600 cmc 64 lei. Go figure http://www.calculweb.net/impozit-auto/ (difera de la judet la judet).

  Evident, o persoana care plateste 5220 lei nu va avea mai multe drepturi decat una care plateste 64 lei. Amandoi vor avea acelasi drept ca urmare a achitarii impozitului: dreptul de a circula cu autoturismul respectiv si de a avea cazier fiscal.

  Dreptul la parcare nu este reglementat si mai mult, nu exista nicaieri in lume (inclusiv drept la internet exista in tari precum Finlanda, Franta sau Spania vezi http://www.foxnews.com/story/2009/06/12/top-french-court-declares-internet-access-basic-human-right.html si https://tecnologyc.com/conexion-de-1-mbps-un-derecho-en-2011/ ) dar la a avea sansa sa nu iei amenda nu.

  De fapt trendul global este fix invers, municipalitatile incercand sa restrictioneze cat mai mult traficul auto desfiintand locuri de parcare si redand spatiul public tuturor cetatenilor. Vezi gif-ul acesta: http://www.seattlebikeblog.com/wp-content/uploads/2013/12/2nd-Ave-Gif-2.gif

  Obligatia autoritatilor locale si centrale este de a creste calitatea vietii cetatenilor si desi s-au facut nenumarate studii, eu inca nu am vazut vreuna care sa recomande autoritatilor suplimentarea parcarilor. Din contra am vazut multe care recomandau triplarea pretului parcarii si eliminarea lor din oras iar in zonele rezidentiale piata ar trebui sa se autoreglementeze deoarece un loc de parcare costa (chiar si in ansamblurile rezidentiale noi, un loc de parcare se vinde si cu 15,000 euro si asta in Romania). Nu vorbim de Hong Kong unde exista persoane care se ocupa cu vanzarea locurilor de parcare care ajung pana la $600,000 USD – vezi articolul din mashable http://mashable.com/2017/06/15/hongkong-parking-lot/#98PyzqFBDmqB

  Ai recomanda autoritatilor din Hong Kong sa construiasca parcari deoarece a gasi un loc de parcare este un drept si a-l da in folosinta cetatenilor?

  In Singapore la fel doar ca acolo trebuie sa si platesti o taxa mica de 80.000 USD parca pentru a avea o masina, astfel pretul de pornire al unui golf e undeva la 115.000 usd parca … uite aici un ghid de la guvernul lor https://www.gov.sg/microsites/whatsyourplan/finances/can-you-truly-afford-a-car-in-singapore

  Dar sa ii lasam pe asiaticii aia ciudati si sa ne intoarcem spre Europa, care e trendul aici?

  Oslo: https://www.weforum.org/agenda/2017/06/this-city-found-a-clever-way-to-get-rid-of-cars-and-it-isn-t-a-ban-09e6e018-84d0-4814-9f0e-37085eaa9218/

  Paris: https://www.citylab.com/transportation/2016/04/paris-introduces-car-free-sundays/480609/
  Dar exista si planul de a inchide tot centrul traficului permanent pana in 2035. Oricum locurile de parcare se desfiinteaza pe strada, daca cineva are in cladire, il poti cumpara. Te intereseaza? Poti cumpara http://en.immostreet.com/france/paris-4832012/sale/parking-spaces

  Ele sunt proprietate personala (nu foloseste spatiul public care trebuie redat tuturor locuitorilor). Piata va reglementa restul. Daca va fi viabil, o companie privata va construi parking subteran si va vinde locurile cu 30-40.000 euro sau le va inchiria cu 10 euro/ora). Daca nu sunt profitabile, ele nu sunt un drept, nu se vor face.

  Sau consideri ca e ok ca e obligatia autoritatii locale de a construi din 8 milioane euro o parcare subterana/supraterana pe care apoi sa o inchirieze unui numar redus de beneficiari pentru 2 lei/ora sau 100 lei pe luna pentru rezidenti? Bineinteles ca nu e profitabil. Ori bugetele sunt limitate, cele mai bogate orase din Romania au un venit propriu de 80 milioane euro pe an din care trebuie sa ridice calitatea vietii unui numar de 200,000 – 300,000 persoane.

  Costul construirii unui loc de parcare nou (in parcare subterana sau supraterana) variaza intre 13.000 – 20.000 euro. La un pret de 0.5 euro pe ora si 12 ore pe zi (seara e gratis) revine 6 euro pe zi. Sa zicem ca locul e ocupat non-stop si atunci avem 30 euro pe saptamana (weekend e liber), 120 euro pe luna si 1400 euro pe an. Fara a lua in calcul mentenanta care e de obicei 800 euro pe an pe loc de parcare (paznic, tichete de parcare, bariera, curent electric, ventilatie, consumabile, camere de luat vederi).

  Si sunt n studii facute prin care a fost dovedit ca largirea unei benzi sau crearea de locuri de parcare noi contribuie la si mai mult trafic. Recomand foarte tare articolul acesta https://www.citylab.com/transportation/2016/01/the-strongest-case-yet-that-excessive-parking-causes-more-driving/423663/

  Legat de paralela cu strazile mai largi: https://www.wired.com/2014/06/wuwt-traffic-induced-demand/

  Orice urban planner iti va zice acelasi lucru; solutia este ingustarea strazilor, limitarea (macar) sau diminuarea locurilor de parcare pentru a nu crea induced demand cuplat cu folosirea fondurilor pentru un transport in comun mai eficient (stiu, asta nu se intampla in ro). Asta intr-adevar in zonele centrale, in zonele rezidentiale cresterea taxelor datorate pe masini direct si indirect de cateva ori.

  Unele tari precum Danemarca au taxa de 180% pe orice masina (un Sandero care aici e 10.000 euro, e 28.000 in Copenhaga) pentru a descuraja traficul (pe langa pret de 4.7 euro pe ora de parcare oriunde in centru).

  Revenind la paragraful tau, poti parca oriunde, in Budapesta noi o faceam la 25 minute pe jos de unde stateam (altfel costa 80 lei pe zi). Nu cred ca nu ai dreptul sa nu iti parchezi masina la o distanta rezonabila gen 500 metri de locul unde ai treaba. In Salzburg am fost cu cineva in oras si am platit peste 10 euro pentru nici 3 ore de parcare seara (ziua ar fi fost mai scump) ca nu exista loc.

  In Londra platesti 11.50 lire pe zi doar sa poti intra intr-o zona centrala larga (si alte orase au asemenea taxe: Melbourne, Goteborg, Stockholm, Milano, sau Singapore din 1975).

  Desi am o fascinatie pentru Singapore si citesc experientele expatilor si socurile lor culturale nu am gasit printre cei care platesc 80.000 USD pentru dreptul de a avea o masina + congestion tax zilnic daca intra in zonele centrale discutii despre drepturile lor. Da, frustrari ca lunar trebuie sa aplici aici https://www.ura.gov.sg/uol/carparks/Apply-Check-Pay/Season-Parking/Apply-for-Season-Parking-ticket.aspx pentru a inchiria un loc de parcare rezidential (pentru incredibilul mic pret de doar 80 SGD) iar daca nu sunt rapizi trebuie sa gaseasca locuri pe piata libera gen aici https://www.gumtree.sg/a-car-park-storage/chinatown-tanjong-pagar/international-plaza-parking-lot-for-rent/1002000594110911190058409

  Iar legat de ultima parte a paragrafului: nu este imposibil sa o respecti o lege fiindca ti se incalca un drept. Cum am zis si daca ar exista un drept de parcare sau un drept de a avea masina personala (nici aia nu exista), nu exista nicaieri stipulat ca un loc de parcare trebuie sa fie la minim x metri de locul dorit. Nu vad cum asta ar fi imposibil de respectat. Si nici de ce plata a 6 lei pe luna in impozit auto ar trebui sa ofere dreptul la parcare (care ca pretul oricarui real estate trebuie hotarat de piata).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *