“Influencerii” pe Instagram si click farm-urile. Cum depistezi un cont fake?

Posted on Posted in <3 Makeup, Marketing

Vreau sa ating un subiect destul de delicat legat de Instagram si influencerii pe care ii admiram noi atat de mult si cu care brandurile mari colaboreaza.

It’s all fun and games pana realizezi ca, de fapt lucrurile nu sunt asa cum par, la fel cum se intampla la un moment dat si pe Facebook atunci cand a fost scandalul ala mare cu like-urile si fanii din tari de care nici macar nu ai auzit sau nu le poti pronunta numele.

Chloe Morello, o youtuberita din Australia a facut un video in care a discutat despre acest subiect care nu numai ca mi s-a parut interesant, dar lucrand cu un brand de beauty am realizat ca este un fenomen ce are loc si in Romania. Va las mai jos video-ul ei fiindca s-ar putea sa va ajute:

*Sursa video: Chloe Morello’s Official Youtube Channel

CE sau CINE este un Instagram Influencer?

Majoritatea influencerilor mari din Romania sunt vedetele care si-au creat pagini de Instagram, bloggerii sau youtuberii care aleg sa interactioneze cu comunitatile lor pe acest canal.

Asta este mai de graba conceptul clasic de influencer. In ultima perioada au inceput sa apara acei “instagram influencers” pe care nu i-ai mai vazut pana acum, dar comunitatea si engagementul lor iti fac cu ochii. De regula sunt usor de depistat, asa ca iata ce NU este un Instagram influencer:

  • Au doar cont de Instagram (fara Youtube, Facebook sau Blog)
  • Fie au engagement foarte mic in comparatie cu numarul de fani/fie au un engagement mare, constant ce nu pare natural (Chloe vorbeste mai multe despre asta in video)
  • Link-uiesc in Bio catre site-uri clandestine ce ofera astfel de servicii (Purchase Followers, Purchase Engagement), care de multe ori le ofera acest serviciu gratuit, in schimbul promovarii
  • Pozele arata prea profi (uneori furate de pe alte profile) sau in anumite cazuri sunt amatoare si este socant gradul de engagement pe care il au
  • Contentul este predominat de citate “funny” sau poze fashion in care fata subiectului nu se vede
  • Au un numar mic de postari si un egagement urias la toate (imi este greu sa cred ca la prima ta postare pe Instagram ai obtinuit 2k likes fara nici o interventie chirurgicala)
  • Au postari spammy in care dau tag unui numar foarte mare de persoane (este o strategie de a creste pe Insta, aparand in lista de poze in care o persoana a fost tagata)

*Voi updata lista de mai sus pe masura ce acumulez experienta si le miros tacticile.

Pe scurt, in acest moment oricine poate sa fie un Instagram Influencer! Tot ce ai nevoie sunt: un cont de Instagram, cateva poze piratate sau un fotograf bun si un buget de investit in cresterea “naturala” a contului si a gradului de engagement.

 

Mi-am “dotat” profilul de Instagram. Ce fac mai departe?

Dupa ce ai atins un nivel decent privind aspectul profilului tau de Insta (fanbase mare, poze misto si engagement cu caru’), le fel ca in online dating, incepi sa iti cauti un sugar daddy sau chiar mai multi (why not?). Incepi sa le scrii brandurilor si sa le propui ca colaborati in regim “barter”: ei iti trimit produse, iar tu “le faci review pe pagina” si le oferi expunere catre “fanii relevanti pe care ei ii cauta”.

In caz ca v-ati intrebat pana acum de ce ar face cineva asta si s-ar chinui atat de tare pentru un profil de Instagram… Este pentru produsele si cadourile care vin din partea brandurilor, pentru invitatiile la evenimentele exclusiviste ale acestora, pentru excursiile pe care acestea le organizeaza si uneori, in cazuri foarte triste se ajunge chiar la colaborarea pe campanii platite.

 

Hotul ia banul, clientul e in extaz cand vede ca postarile cu brandul lui “pusca” de engagement si toata lumea e fericita.

Cu toate ca este ilegal sa oferi informatii eronate cu scopul de a obtine beneficii materiale si financiare, inca nu exista o lege specifica astfel incat sa acopere astfel de cazuri (sau cel putin asa stiu eu; daca aflu ceva in aceasta directie, voi veni cu completari). Sunt sigura ca pe masura ce cazurile vor escala, se va ajunge si acolo.

 

Ok, ok.. si ce-i gresit cu asta?

Cu ce sa incep? In primul rand nu e etic si nici macar legal. Daca faci asta si nu ai fost prins pana acum, it’s just a matter of time.

In al doilea rand, odata descoperit, risti sa nu mai ai posibilitatea vreodata sa intri in industrie. De ce sa iti pui in pericol o posibila cariera pe care o poti creste mai incet, dar sigur si cu oameni reali care sunt interesati in mod natural de ceea ce ai tu sa oferi.

Cu toate ca pare inofensiv ceea ce se intampla si nu ai spune ca exista un impact atat de mare, nu e cazul aici. La nivel inalt se va deregla industria fiindca brandurile ar fi mai tentate sa lucreze cu influenceri mari ca cifre si nu consistenti din perpectiva comunitatii. Acest lucru va defavoriza acei influenceri adevarati care chiar muncesc la contentul lor si au rabdarea sa il creasca si sa il perfectioneze in fiecare zi.

De asemenea, ca brand ai fi expus catre comunitatea gresita (sau comunitatea fantoma), lucru care nu te va ajuta si din contra, vei arunca pe fereastra un buget care ar fi putut fi investit in altceva.

Ceea ce mi se pare extrem de grav este faptul ca in Australia, genul asta de scammeri au inceput sa isi arate si fetele pe la diverse evenimente, fara sa existe vreo urma de bun simt. Adica dincolo de a primi produsele si banii brandurilor, au ajuns sa fie populari fara a fi populari de fapt.

 

Personal cred ca ar ajuta foarte mult sa avem un loc in care sa raportam aceste tipuri de conturi, pentru a da vestea mai departe si a ne asigura ca genul asta de personaje nu vor avea cum sa intre in aceasta lume. Inca nu am in minte un format, dar probabil voi incepe cu o lista pe blog si ma voi baza pe ce identific sigura si ce ma veti ajuta voi sa identific. Sa facem curatenie, zic!

 

Meanwhile, stay fabulous!

XOXO,

Katy

One thought on ““Influencerii” pe Instagram si click farm-urile. Cum depistezi un cont fake?

  1. Foarte de acord cu ce scrii tu aici. Cred ca idemnul lui Einstein ( cu Valoare vs. Succes ) e mai real ca niciodată! Și nu doar aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *